Even kort voorstellen…

Ik ben Hans Nauta, geboren in 1967 en mijn hele leven woonachtig in Noord-Holland. Na een bachelor studie in Amsterdam, 12,5 jaar Retail en 15 jaar in middelbaar en hoger beroepsonderwijs werkzaam geweest te zijn geweest, ben ik heden als freelance historisch onderzoeker aan het werk.

Hoe het allemaal begon

Ik zal een jaar of 15 geweest zijn dat mijn opa een typeplaatje van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gaf. Hij hoorde in de nacht van 25 op 26 juni 1943 het plaatje neervallen op het platte dak van zijn bakkerij aan de Spoorstraat in Alkmaar. De volgende ochtend vond hij het zwartgeblakerde typeplaatje en het heeft jarenlang aan een spijker in zijn garage gehangen.

Ik wilde graag weten van welk toestel dit afkomstig was, maar meer was niet bekend. Daarom bezocht ik het gemeentelijk archief van Alkmaar in de hoop meer details te vinden in o.a. de Luchtbeschermingsrapporten. Intussen had ik ook contacten gelegd in Engeland en bleek het om een modificatieplaatje van één van de motoren van een Handley Page Halifax te gaan, helaas niet te herleiden tot het serienummer van het toestel zelf.

Uiteindelijk is het met een bezoek aan de archieven in Engeland gelukt te achterhalen tot welk toestel dit plaatje behoorde. Het was de Halifax met serienummer JB928 van 78 Squadron die, na aangeschoten te zijn door een nachtjager, aan de Bergerringvaart in Bergen neerstortte.

Het speuren in de archieven leverde nog veel meer onbekende informatie op over lokale luchtoorlogincidenten in de omgeving. Een levenslange en diepgaande interesse in de luchtoorlog was geboren…