Air War Research 1939-1945
Archiefonderzoek en lezingen luchtoorlog WOII
Lezing luchtoorlog Texel
 
Boven het eiland Texel woedde in de jaren 1940-1945 de luchtoorlog. Texel lag op één van de routes van geallieerde bommenwerpers richting de noordwest Duitse havens en ook Roergebied. Op het eiland lagen relatief veel doelwitten zoals vliegveld De Vlijt en watervliegtuigbasis De Mok. Ook de Duitse zware luchtafweerbatterijen en zoeklichtstellingen trokken regelmatig de aandacht van de geallieerde vliegers die de bommen niet konden afwerpen op doelwitten in Duitsland.
In het latere stadium van de oorlog zou Texel nog een belangrijke rol spelen in de luchtverdediging van de konvooien in het Marsdiep en de lancering van V-1’s vanuit de lucht.
Tijdens de lezing zullen de minder bekende en ook nooit gepubliceerde achtergronden van de luchtoorlog boven Texel worden toegelicht. Daarbij komen uiteraard het vliegveld en watervliegtuigbasis aan bod, maar ook enkele bijzonderheden over neergestorte toestellen, Duitse radar en vermeende oorlogsmisdaden tegen geallieerde vliegers.
 
De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes Engels filmmateriaal van aanvallen op konvooien in het Marsdiep die nooit eerder op televisie of internet vertoond zijn.
 
Foto: een Messerschmitt Bf 109 voor een gecamoufleerd onderkomen op Vliegveld Texel in mei 1941