Air War Research 1939-1945
Archiefonderderzoek en lezingen luchtoorlog WOII
Lezing luchtoorlog Noord-Kennemerland
 
Het voormalig Vliegveld Bergen staat centraal in de luchtoorlog boven Noord-Kennemerland. Dit van origine Nederlands Vliegveld werd al heel snel in gebruik genomen door de Duitse Luftwaffe voor dagjage...rs, maar vooral ook voor nachtjagers. Deze zouden nog veel slachtoffers maken onder de Britse bommenwerpers die in deze omgeving neerkwamen. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de snel ontwikkelende radartechnologie, waarvan langs de kust diverse apparaten voor verschillende doeleinden stonden opgesteld.
In Noord-Kennemerland werden ook tijdens de oorlog diverse doelen gebombardeerd en beschoten. Dit ging lang niet altijd goed om achteraf verklaarbare redenen. Tenslotte zou de luchtoorlog voor de inwoners van Noord-Kennemerland verlossend eindigen: de voedseldroppingen bij Bergen begin mei 1945.
Al deze verschillende facetten van de luchtoorlog zullen in de lezing aan bod komen.
 
De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes niet eerder uitgezonden filmmateriaal van onder andere de beschieting van de gasfabriek van Alkmaar in 1944 en de voedseldroppingen in 1945.

Foto: bij Bergen aan Zee werd vanuit een laagvliegende Mosquito de Wassermann Anlage gefotografeerd op 23 augustus 1944