Air War Research 1939-1945
Archiefzonderzoek en lezingen luchtoorlog WOII
Lezing luchtoorlog IJmuiden
 
IJmuiden was in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats voor de Duitse bezetter en werd daarom zwaar verdedigd. De havenstad werd herhaaldelijk vanuit de lucht aangevallen. In het begin van de oorlog waren de Hoogovens en haven nog een voornaam doelwit, later ook de grote betonnen onderkomens voor de Duitse motortorpedoboten.
In de lente van 1944 kende de luchtaanvallen een hoogtepunt toen op één dag 390 bommenwerpers meer dan 1.400 bommen afwierpen. Later zouden de betonnen Schnellbootbunkers met speciaal ontworpen bommen worden gebombardeerd.
Tijdens de lezing zullen minder bekende achtergronden van de geallieerde luchtaanvallen en de Duitse luchtverdediging worden toegelicht.

De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes filmmateriaal van bombardementen op IJmuiden die nooit eerder op televisie of internet vertoond zijn.
 
Foto: een Amerikaanse B-26 Marauder keert terug van de massale aanval op 26 maart 1944. De haven is bedekt door opstijgende rookwolken van inslaande bommen.