Air War Research 1939-1945
Archiefonderzoek en lezingen luchtoorlog WOII
Lezing luchtoorlog Den Helder
 
In de geschiedenis van Den Helder neemt de Tweede Wereldoorlog en dan met name de luchtaanvallen een prominente plaats in. Daarbij was Marinewerf Willemsoord het belangrijkste doelwit en later in de oorlog ook de konvooien die in het Marsdiep voor anker lagen. De bombardementen troffen ook de binnenstad en leidden al direct in de eerste oorlogsmaanden tot een massale evacuatie van de bevolking. Na de oorlog zou blijken dat Den Helder de meest gebombardeerde stad was in Nederland. Tot nu toe is aangenomen dat er 117 luchtaanvallen hebben plaatsgevonden, maar na onderzoek blijken dat er 155 te zijn.
Tijdens de lezing zullen minder bekende en nooit gepubliceerde achtergronden van deze luchtaanvallen worden toegelicht. Ook vliegveld De Kooy, de luchtafweer, radarstellingen en enkele bijzonderheden rondom neergestorte toestellen komen aan bod.
 
De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid beeldmateriaal in de vorm van unieke (lucht)foto’s en stukjes Duits en Engels filmmateriaal van onder andere De Kooy en aanvallen op konvooien in het Marsdiep die nooit eerder op televisie of internet vertoond zijn.

Foto: het brandende Marinehospitaal gezien vanaf het dak van de Zeevaartschool tijdens een bombardement op 21 juni 1940.